GLITTERS'N SHINE DES BERGERS DU NORD "GILDA"
Kasv. Tania Trogman, Ranska
Australianpaimenkoira punainen tricolor, narttu
Synt. 1.6.2011
Silmät: Terveet (12/2015)
Lonkat A/A, kyynärät 0/0, Selkä: LTV0 SP0 (terve) Polvet 0/0 sydänkuuntelu: ei sivuääniä
Luonnetesti +159p laukausvarma MH-kuvaus hyväksytty, laukaukset 2
Näyttelyt: ERI

Gilda kilpailee agilityssa 1-luokassa, tottelevaisuuskokeessa suoritettu TK1 ja oikeus kilpailla avoimessa luokassa, Gilda harrastaa hakua ja jäljestystä

Isä: STDds C Hangin' 5 Fast Track of UC                           emä: Talisman A'Wunderkind
Gilda koiranetissä 


Gilda on Ranskan tuonti kennelistä des Bergers du Nord. Aikoinaan etsin sopivaa sekoitusta näyttely- ja käyttölinjoja ja lopulta päädyin Tanian sivuille Ranskaan. Toiveena oli vilkas, avoin ja keskikokoinen aussien näköinen aussie ja sellaisen sain ja vähän enemmänkin.
Gildasta kasvoi lopulta täydellisen kokoinen narttu; 17kg ja sopivasti luustoa ja karvaa. Mikään suuri näyttelytähti se ei ole, mutta kehtaa sen näyttelyihinkin viedä ja Gilda on saanut erinomainen laatuarvostelun näyttelystä.
Gilda on terveystarkastettu ja täydelliseksi todettu. Silmät, polvet, lonkat, selkä ja kyynärät ovat täysin virheettömiä. Myös sydän on kuunneltu ja sekin kuulosti siltä kuin pitää. Gilda on geenitestattu DM-geenin (selkäydinrappeuma) suhteen ja Gilda on kantaja, mikä tarkoittaa sitä, että Gilda ei itse voi sairauteen sairastua, mutta Gildalle pitää käyttää urosta, joka on puhdas tämän geenin suhteen. Lisäksi Gilda on geeneiltään seuraavanlainen vanhempiensa testien perusteella: HSF4 (kaihigeeni); terve, MDR1; kantaja (saattaa reagoida tiettyihin lääkeaineisiin), PRA; terve ja CEA; terve. Gilda on myöskin arjessa ollut täysin terve, ei vatsaongelmia eikä allergioita eikä mitään muutakaan ongelmaa ole ollut.
Gilda on luonnetestattu ja se on käynyt myös MH-kuvauksessa arvioitavana. Molemmat tulokset olivat hyvin Gildan näköisiä eli avoin vilkas koira, joka ei turhia arkaile missään tilanteessa, laukauksille tuo ei myöskään testeissä reagoinut (eikä reagoi arkielämässäkään). Luonteeltaan Gilda on erittäin vilkas ja vauhdikas tapaus. Gilda ei oikeastaan pelkää mitään eikä ketään, äänet, alustat ja kaikki paikat ovat Gildalle vain mielenkiintoisia ja tehty tutustumista varten. Gilda rakastaa tehdä ihan mitä vain. Palveluskoirapuolen haku on kuitenkin sen lempilaji ja siinä se on synnynnäinen lahjakkuus. Ohjaajan ajanpuutteen vuoksi emme ole kuitenkaan päässeet lajissa kisaamaan ja toistaiseksi myös säännöllinen harrastus on jäänyt perhe-elämän vaatimusten jalkoihin. Sen sijaan Gilda on kilpaillut tottelevaisuudessa (titteli TK1 saavutettu ja oikeus kilpailla avoimessa luokassa) ja agilityssa. Agilityssa vauhtia on niin paljon, että ohjaajan on vaikea pysyä perässä ja näin ollen tulee helposti aina virheitä. Vaikka Gilda on vilkas ja sen on usein vaikea odottaa omaa vuoroaan harrastuskentillä, se keskittyy hienosti suorituksiinsa ja varsinkin kisatilanteissa se on yleensä parhaimmillaan, vaikka ohjaajaa jännittääkin.
Kotona Gilda tulee hyvin toimeen laumassa, tosin jos joku alkaa sitä haastamaan, niin se ei kyllä alistu vaan siinä tilanteessa antaa takaisin. Ulkona Gilda ei pahemmin välitä vieraista koirista (jos muut eivät sitä haasta), muttei tykkää, että kukaan tulee sitä haistelemaan. Tuttujen koirien kanssa sitä pystyy pitämään vapaana.
Gilda omaa juuri sopivan vahtivietin. Se haukkuu tulijat, mutta päästää ihmiset sisälle kun näkee, että omat ihmiset he hyväksyvät. Sen sijaan luonnetestissä löytyi myös oikeasti puolustavakin koira, joka ei väistänyt tuomarin hyökkäystä. Tosin heti hyökkäyksen jälkeen oli taas kaveria tuomarin kanssa. Lasten kanssa Gilda tulee hyvin toimeen eikä sen kanssa ole koskaan tarvinnut varoa muuta kuin, ettei se kaada kaikkein pienimpiä vieraita.


Tuolta löytyy video Gildan MH-kuvauksesta